21
Feb 2018
Кейтерінг: навіщо потрібно виїзне обслуговування на заході?
Планується виїзна подія, але ви не знаєте, як організувати харчування? Все набагато простіше, ніж можна собі уявити, адже завдяки кейтеринговим послугам можна забезпечити харчуванням захід будь-якого формату і масштабу. На підтвердження цього, сьогодні ми поговоримо про кейтерінг, як про важливу деталь виїзної події.
Що ж таке кейтеринг?
Часто слово «кейтеринг» викликає у людей плутанину, адже немає чіткого розуміння його суті. У своїх припущеннях, багато зупиняються тільки на тому, що кейтеринг – це надання послуг громадського харчування на віддалених точках. Насправді, кейтеринг включає в себе не тільки приготування їжі, але також її доставку, сервіровку столів, обслуговування гостей і навіть оформлення місця проведення заходу. Навіщо потрібен кейтеринг? Уявіть таку ситуацію: ви організували конференцію, гості починають збиратися в залі, заповнюючи місця. Спікери змінюють один одного на сцені, викликаючи загальний захват присутніх і хвилі оплесків. Ви дивитесь на свій план заходу і розумієте, що настав час перерви, про що ви і оголошуєте учасникам. Гості починають вставати зі своїх місць і шукати, де можна випити чай / каву. Природно, що якщо кава-брейк непродуманий заздалегідь – гості нічого не знайдуть. У підсумку ви спостерігаєте приблизно таку картину: половина присутніх нудиться на своїх стільцях, нервово поглядаючи на годинник, а інші в поспіху одягаються, щоб знайти кафе поблизу, де можна перекусити. Звичайно, вони запізнюються на початок другої половини заходи, перериваючи доповідачів своїми пересуваннями по залу. Навколо повний безлад і незадоволені обличчя спікерів і гостей. Провал! Саме для цього, на заходах передбачено кейтеринговое обслуговування. В такому випадку, кава-брейки або невеликі фуршети, які зазвичай організовують під час конференцій, існують не тільки для того, щоб дати учасникам можливість відпочити і перекусити, але також для того, щоб контролювати ситуацію під час перерви і дотримуватися таймінгу заходу. Крім того, у присутніх створюється позитивне враження про подію, на якій організатори подбали про своїх гостей. Переваги кейтерингу Перевагою виїзного обслуговування є те, що воно відкриває широкі можливості для вибору місця проведення заходу. Конференц-зал, тераса, парк, озеро … – яке б місце не було вибрано для події, завдяки кейтерингу організувати його можна де завгодно. Крім цього, на відміну від проведення події в закритому кафе або ресторані, які пропонують відвідувачам конкретні позиції меню, завдяки кейтерингу можна особисто брати участь в розробці всього переліку частувань та напоїв. Формати кейтерингу Формат кейтерингу залежить від особливостей заходу, його цілей, теми і багато чого іншого. Але з роками, звичайно, з’явилося кілька класичних форматів, до яких вдаються найчастіше: кава-брейк, фуршет, банкет, коктейль і барбекю.Кава-брейк
Цей формат кейтерингу використовують для семінарів, тренінгів, нетривалих конференцій. Меню кава-брейку досить стандартне: кава / чай / сік, печиво або булочки, круасани або сендвічі. Зазвичай, цього цілком вистачає, щоб встигнути перекусити і повернутися на захід.Фуршет
До фуршету вдаються вже для більш світських подій – виставок, презентацій і т.д. Особливістю даного формату кейтерингу є те, що страви подаються таким чином, щоб кожен учасник міг обслужити себе самостійно, вибираючи ті закуски, які він вважає за краще. При організації фуршету варто продумати більше нюансів, ніж при підготовці до кави-брейку. Так, масштаби і цілі заходу будуть впливати на варіативність і ситність страв. Наприклад, якщо фуршет є логічним завершенням великої конференції, яка тривала кілька годин поспіль, гостям потрібно надати більш широкий асортимент меню. Якщо ж фуршет виступає фіналом невеликий ділової зустрічі – можна обмежитися невеликими закусками і парою напоїв. Якщо зал не відрізняється великою площею, фуршет може обійтися без стільців і столів. Це цілком нормально. Але якщо приміщення дозволяє, то чому б не розмістити, наприклад, кілька диванів, щоб гості могли перекусити в більш комфортних умовах.Банкет
Виїзний банкет – найскладніший формат кейтерингу. Чому? Тому що передбачає більш серйозну підготовку, наявність більшої кількості обслуговуючого персоналу і різноманітність меню. Тут вже обов’язковою умовою є точне визначення кількості присутніх, від чого буде залежати і кількість меблів, а також посуду.Коктейль
Кейтеринг коктейлю передбачає вільну, розкуту обстановку. Гості розташовуються за коктейльними столиками, а офіціанти ходять «в обнос», пропонуючи напої і закуски.Барбекю
Кейтеринг барбекю призначений для заходів на свіжому повітрі. В такому випадку, страви можуть готуватися кухарями прямо під час події. 4 правила кейтерингу, про які потрібно пам’ятатиГнучкість
В основному, кожна компанія має стандартне меню для кожного типу заходу. Так, це добре та іноді значно прискорює процес всієї підготовки до події. Але, кейтерінгова компанія повинна вміти виявляти гнучкість, враховувати індивідуальні побажання і особливості клієнтів.Сервіс
Як говорилося вище, кейтеринг – це не просто приготування їжі, це цілий комплекс послуг. Тим більше, просто смачною їжею зараз нікого не здивуєш. Важливо, щоб компанія могла надати достатню кількість обслуговуючого персонала, а також весь необхідний посуд, меблі, текстиль і т.д.Не економте
Це правило стосується як компанії, так і замовника. Економія на продуктах харчування, обслуговування та інших важливих елементах заходу, може зіпсувати враження про подію.Професіоналізм
Часто клієнти, не знаючи всіх нюансів організації, пропонують ідеї, які можуть зіграти не на користь всьому заходу. Тому порада для кейтерингових компаній: не бійтеся сказати клієнту «ні» і настояти на своєму рішенні, як професіонал своєї справи. Порада клієнтам: довіряйте фахівцям!Висновок. Завдяки кейтерингу можна перетворити будь-який захід і зробити його більш привабливим для присутніх гостей.
Comments